Blesková povodeň v Hodicích 24.8.2011

Vysočinu zachvátila v noci 24.8. 2011 silná bouře. Silný vítr, prudký déšť a následná eroze půdy napáchaly škody na mnoha místech kraje. K likvidaci následků bouře v Hodicích přijela místním dobrovolným hasičům pomoct i jednotka HZS.
Fotografie ke článku: Blesková povodeň v Hodicích 24.8.2011
Ilustrační foto. Blesková povodeň v Hodicích páchala škody.
Autor: Kateřina Chalupová

Nejméně 55mm srážek během 2 hodin (včetně až 25 mm velkých ledových krup) spadlo ve středu 24.8. navečer v okolí naší obce.  Blesková povodeň způsobila zaplavení téměř celé návsi a zatopila celou řadu sklepů rodinných domů.

Nejhorší stav byl u hospody a v okolí kulturního domu, kde zasahovali členové SDH v Hodicích při čerpání sklepa hospody. V nejhorších okamžicích přijeli na pomoc i členové telčské jednotky HZS.

Vážně bylo poškozeno koryto potoka v lokalitě Otavnice, byly závažně zaneseny kanalizační sběrače, na dvou místech vytrhány dlažby chodníků a silně znečištěny bahnem komunikace včetně parkoviště na návsi.

Došlo k silné erozi půdy na svazích západně od obce  (kde byly bohužel vysazeny širokořádkové plodiny – brambory a kukuřice)  a voda z polí znečistila rybník nad obcí a na návsi a přispěla tak k dramatickému průběhu povodně.

Děkujeme všem občanům a členům SDH v Hodicích, kteří se podíleli na odstraňování způsobených škod a pomohli s úklidem kulturního domu.

Tisková zpráva, Ing. Josef Bakaj

Fotografie ke článku: Blesková povodeň v Hodicích 24.8.2011
Ilustrační foto. Blesková povodeň v Hodicích páchala škody.
Autor: Vendula Kupková

Zatím nikdo nekomentoval

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.